Z leseno pručko po Guinnessov rekord

»To je Adi. Slep je. Našli smo ga v zavetišču. Posvojili smo ga in zdaj je naš,« mi prikupnega psička glasno predstavi Jože Koželj, ko stopi skozi ročno izdelana vrata svojega doma. Skrbno postavljene lesene skulpture pred hišo v Voklem že z ulice jasno pričajo o tem, da tu živi umetnik. Nekatere lesene izdelke, ki jih je mogoče najti pri njem doma, je ustvaril sam, druge restavriral.

Dom je Jožetu zatočišče in hkrati prostor, kjer lahko ustvarja. »Doma so tudi moji najdražji in tu lahko počnem vse, kar želim,« razloži znani rokodelec, ki svoje izdelke predstavlja pod imenom Objemi drevo Koželj. Rad ima pogled iz zimskega vrta v naravo, najraje pa svoj čas preživlja v delavnici, kjer mu družbo navadno dela Adi.

»To je moja ustvarjalnica. V njej sem veliko, saj mi ustvarjanje zagotavlja kruh. V njej imam svojo staro, a najboljšo stružnico za les, s katero nastajajo meni ljube sklede, skulpture in vse drugo, narejeno večinoma iz lesa in drugih naravnih materialov. Delavnica je moj prostor za uživanje in v njej se pravzaprav počutim še bolj doma,« nadaljuje Jože, ki z lesom dela že dobrih dvanajst let. Pravi, da »les daje toplino, pa ne le z ognjem, tudi z lepoto svojih barv, oblik in vonji«.

Zgodba prednikov

Nekatere lesene izdelke, ki jih je mogoče najti pri njem doma, je ustvaril sam, druge restavriral. Ena takšnih je lesena omara, ki stoji v vogalu prostorne dnevne sobe in ima prav posebno zgodbo. »Ta omara je nekoč stala v starem kulturnem domu v Voklem. Všeč mi je, ker ima značaj. Ima zgodovino in pripoveduje zgodbo mojih prednikov. Nanjo rad postavljam tudi skulpture, ki jih ustvarim.«

Zdaj na njej stoji izdelek, ki ga je ustvarjalec poimenoval Kvartet. »Vsak, ki me obišče v mojem domovanju, me vpraša, zakaj sem delo tako poimenoval, ko pa je skulptura sestavljena iz petih delov. A razlaga je povsem preprosta: zato, ker jo sestavljajo štirje pevci in dirigent,« izdelek iz temnega lesa z nasmeškom predstavi Jože Koželj.

Šestdeset metrov pručk

»V vsakem domu je veliko predmetov in tako je tudi v našem. Všeč so mi slike po stenah hiše, ki sem jih dobil od kolegov umetnikov. Toliko predmetov je pri nas, da težko rečem, kaj mi je najljubše. Ena takšnih je slika na steni, ki mi jo je podaril pokojni prijatelj in je narejena iz lesa z Ljubljanskega barja.

Pomeni mi veliko, saj predstavlja velikega ustvarjalca in me spodbuja pri mojem ustvarjanju,« pripoveduje zgovorni Gorenjec, ki se je pred leti lotil zanimivega projekta. Ustvaril je 98 pručk prijateljstva.

»Narejene so iz vsaj petih različnih vrst slovenskega lesa. Sestavljene skupaj trenutno tvorijo dolžino okrog 60 metrov. Prvič so bile predstavljene pred leti v Cankarjevem domu, njihova zgodba pa se še nadaljuje,« razloži Jože, ki dodaja, da je njegov cilj ustvariti najdaljšo leseno pručko na svetu, ki bo merila več kot 600 metrov in se vpisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

(4)
Deli na družabnih/socialnih omrežjih:
Digg Email Facebook Google Pinterest Twitter

Komentarji

Janez Korelc, 03.11.2019 - 11:34:38
" Super Jože. Kar tako naprej:) "
Dominik Butković, 08.11.2019 - 17:17:08
" Držim pesti, da svetovni rekord uspe:) "

VSI ČLANKI UMETNIKA

Z leseno pručko po Guinnessov rekord
»To je Adi. Slep je. Našli smo ga v zavetišču. Posvojili smo ga in zdaj je naš,« mi prikupnega psička glasno predstavi Jože Koželj, ko stopi skozi ročno izdelana vrata svojega doma. Skrbno postavljene lesene skulpture pred hišo v Voklem že ... preberi več