Glina me osvobaja

Ko se je pred dobrim desetletjem znašla v težkem življenjskem obdobju, je Petra Nabernik v roke vzela glino in iz nje nenačrtovano oblikovala – punčko. Do danes jih je izpod njenih prstov prišlo na tisoče, oblikovanje gline, ki je sprva imelo predvsem terapevtski učinek, pa je pretvorila v poslovno idejo.

Ko stopiš v njen atelje pogled najprej pritegnejo keramične punčke različnih velikosti. Punčare jim reče in v dobrem desetletju so postale njen zaščitni znak, a pod spretnimi rokami Petre Nabernik iz Apna pod Krvavcem dandanes nastaja še cela paleta druge okrasne in uporabne keramike.

Sprva je nameravala ustvarjati izdelke iz stekla, a jo je kaj hitro zasvojila glina. Zdi se ji bolj 'topel' material. Oblikovanje gline jo je že od nekdaj sproščalo in pomirjalo.

Svoje prve punčke še vedno hrani, danes se ji, pravi, zdijo smešne. Sčasoma so postale bolj dovršene, leta 2004 je zadnje dobila tudi certifikat obrtne zbornice, doslej pa jih je izdelala že več tisoč. »Ogromno so jih pokupili tujci, saj sem jih včasih vsako soboto prodajala na Art marketu v Ljubljani. Nekaj je na teh punčkah. Že stokrat sem rekla, da jih bom nehala delati, pa ne morem ... Z leti se razvijaš in ustvarjaš nove izdelke, a zdi se, da me bodo punčke vseskozi spremljale. Na neki način so moj avtoportret, s seboj prinašajo mojo zgodbo. Prišle so iz mene in mogoče so se zato obdržale tako dolgo,« razmišlja mlada ustvarjalka.

Kadar je dela preveč, ji na pomoč priskoči njen partner in njena mama Nada, ki ima tudi sama umetniško žilico in smisel za aranžiranje, zato je zadolžena tudi za urejanje prodajnih polic in izložbe ateljeja. Največ dela je ravno pred decembrskimi prazniki, takrat njihov atelje zaradi oblice naročil že malo spominja na proizvodnjo, pove Petra in prizna, da ji gre to kar malo na živce. Trenutno so največji 'hit' keramična stojala za pošto, ki jim jih komaj uspe izdelovati sproti. »Vse izdelke delam na roke, brez vretena in ulitkov, zato je postopek bolj dolgotrajen in zahteven,« pove. Na policah ateljeja se bohotijo še številni drugi unikatni keramični izdelki: skodelice, pladnji, sladkornice, posodice za maslo, izparilniki, podstavki za mila, ogrlice …, še vedno pa se spogleduje tudi z izdelki iz stekla, predvsem nakitom.

Njene stranke prihajajo tudi iz bolj oddaljenih krajev, izdelki pa so na voljo še v petih drugih trgovinah po Sloveniji. »Umetniški poklic je stresen, dohodek je negotov in na ta način si ga zagotoviš tudi v 'mrtvih' mesecih,« ugotavlja Petra.

Idej za izdelke ji ne manjka. »Ustvariti si želim še marsikaj, a ker se s tem preživljam, se moram prilagajati tudi trgu, zato se ne morem vedno izražati točno tako, kot bi se želela. Kljub vsemu pa v vsak izdelek dam nekaj sebe, tudi drugi mi pravijo, da imam povsem svoj stil, sploh punčke so zelo barvite, imajo moj pridih. Vedno se trudim, da so moji izdelki drugačni. Na primer male keramične pujske, ki jih sicer izdelujejo mnogi, delam čisto po svoje, imajo lase, kape in trakove na glavi,« je pojasnila in dodala, da upa, da bo kmalu imela več časa tudi za oblikovanje novih izdelkov, tistih za dušo ...

(2)
Deli na družabnih/socialnih omrežjih:
Digg Email Facebook Google Pinterest Twitter

VSI ČLANKI UMETNIKA

Glina me osvobaja
Ko se je pred dobrim desetletjem znašla v težkem življenjskem obdobju, je Petra Nabernik v roke vzela glino in iz nje nenačrtovano oblikovala – punčko. Do dane... preberi več